Dezvoltare, un termen lung la Cluj. Autoritățile joacă ping-pong pe terenul de la Baza Unirea

Rares Iordache
4 min readMay 20, 2021

Clujul se dezvoltă, se întinde, se lărgește, își face loc prin orice cotlon și pe orice loc verde. Apar clădiri peste tot, chiar și pe spațiul verde sau prin păduri. Toate acestea se fac într-o completă pasivitate și ignoranță a autorităților locale. Ultimul răspuns primit de la Primăria Cluj-Napoca sună așa: Conform declarației pe proprie-răspundere a proprietarului (n.p: este vorba despre terenul care a fost îngrădit la marginea pădurii Făget, lângă Baza Unirea), acesta a curățat terenul de deșeurile abandonate în timp și a îndepărtat lăstărișul. Păi, stați așa, cercetările acestei instituții s-au rezumat la a-l întreba pe proprietar: auzi, lemn ai tăiat? Respectivul a răspuns: nu, șefu, cum să stai? Am curățat ici-colo.

Context: un teren de lângă Baza Unirea din cartierul Mănăștur, aflat la intrarea în pădurea Făget, a fost îngrădit și arat. Au apărut afișe cu proprietate privată direct în pădure. Acest lucru vine după protestele din pădurea Hoia, acolo unde se dorea trasarea unui drum prin mijlocul naturii. Acum, altă poveste: un teren de pe malul Someșului, zona de promenadă, a fost scos la vânzare. A și fost îngrădit cu țăruși de lemn de proprietar.

Am făcut sesizări la Primăria Cluj-Napoca prin intermediul aplicației MyCluj, la Garda Forestieră și am solicitat și ajutorul informativ al Salvamontului pentru a vedea statutul oficial al potecii turistice blocate. Centralizez aici răspunsurile deloc elocvente ale prea-instituțiilor noastre.

Sesizarea din 26.04.2021 a fost închisă cu rezoluție: Favorabil.

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism și Disciplina în Construcții au efectuat verificări la imobilul înscris în CF nr. 340744 Cluj-Napoca, categoria de folosință curți-construcții (intravilan), suprafață de 3000 mp și au constatat faptul că nu se execută lucrări de construcții care să necesite obținerea unei autorizații de construire, conform prevederilor Legii nr. 50/1991 rep. Terenul nu este cuprins în fondul forestier național. Conform declarației pe proprie-răspundere a proprietarului, acesta a curățat terenul de deșeurile abandonate în timp și a îndepărtat lăstărișul. Referitor la blocarea accesului pe traseul turistic din Pădurea Făget, acest aspect a fost transmis spre competentă soluționare Direcției Silvice Cluj.

Așadar, meciul încă pare să se joace la Direcția Silvică Cluj.

Primăria a comasat sesizările mele 265674 / 25.04.2021 și 263322 / 22.04 2021 și a oferit un singur răspuns, răspunsul fiind favorabil. Ce înseamnă acest lucru, favorabil? Adică, a fost transmisă o notă către Poliția Locală care s-a deplasat în teren și l-a întrebat pe nenea dacă a făcut prostii. În rest, e chestiune de cum e cuprins terenul cu pricina, vedeți mai sus în răspuns.

Despre reacții, au fost multe pe Clujul Civic, poate vor mai fi câteva. Cam atât, subiectul e stins, așteptăm să vedem ce se va face acolo.

Despre poteci turistice…pe cine să intereseze așa ceva în România, nici măcar Salvamontul nu mi-a dat un răspuns, măcar să mă îndrume în altă parte pentru a culege informații. I-am contactat pe chat, să nu credeți că am apelat linia de urgențe acest lucru.

Garda Națională de Mediu mi-a oferit un răspuns la sesizarea mea de blocare a potecii turistice: a transmis notificare către Primăria Cluj-Napoca și Poliția Locală. Așadar, un cerc vicios.

dată: 5.05.2021

Poate că toate acestea intră la secțiunea dezvoltare durabilă, poate. Altă versiune ar fi să încercăm să dăm un alt sens retrocedărilor, mai ales dacă ele sunt reglementate de autorități, adică, să acceptăm unele cazuri. Poate, vedem…

UPDATE 1. Oficial, nu există trasee marcate. Așadar, toate semnalizările sunt complet degeaba. Oricine poate bloca liniștit un astfel de traseu. Răspuns Direcția Silvică:

Direcția Silvică Cluj Napoca — Ocolul Silvic Cluj prin adresa nr. 2401/17.05.2021 ne înștiințează că în fondul forestier din raza administrativă a UAT Cluj-Napoca nu există în prezent niciun traseu turistic autorizat pentru accesul public în pădure, conform art. 54, alin. (1) din Legea nr. 46/2008, modificată și actualizată (Codul Silvic).

Cei care doresc, pot verifica harta traseelor turistice din Pădurea Făget aici. Nu știu dacă este completă sau nu, dar, conține în mod cert traseul dungă roșie ce pleacă de la Baza Unirea. O altă sursă undde se poate vedea foarte clar că este vorba despre un traseu turistic aici.

--

--

Rares Iordache

#solutionspecialist #virality #viralideas #PhD #speaker #ultraerunner #passionatecyclist https://filosofiilafrontala.substack.com #filosofiilafrontala