How to Turn Code into Art, netart sau NFT
Curatorul Aram Bartholl împinge limitele percepției mediatice, printând frânturi de coduri informatice și expunându-le într-o minigalerie, toate fiind înrămate precum tablourile tradiționale. Proiectul lui Bartholl se intitulează: „Cum să transformi Codul în Artă”(În original: “How to Turn Code into Art” . Caracteristici: ediție: 3 + 1 AP, dimensiuni: 87 x 65 mm, HD video 720p, 5:05 minute), și expune maniera simplă, în aparență, de a manipula codurile pentru ca ele să devină produse artistice.
De fapt, ceea ce face Bartholl este rezultatul unui set de tactici aplicate pentru ca produsele finite să devină virale, riscând totul pe faptul că similarea nu este mimetică, ci simbolică. Curatorul se folosește, în primul rând, de statutul său pentru a pune în practică ideea întregului proiect: relația cu galeria, posibilitatea prezentării conceptuale și distribuirea în spațiul online, adică frânturi de marketing viral. Mai apoi, procedeul prin care popularizează proiectul este relativizarea sa în ochii utilizatorilor, în așa manieră încât pare facil oricui. Oricine poate face artă, iar Bartholl nu se sfiește să lanseze acest îndemn. Nu în ultimul rând, trebuie să menținez obiectul ales pentru a fi transformat într-unul artistic: codurile, orice fel de coduri, însă ele trebuie să fie selectate după un criteriu minimal: estetic. Bartholl îndeamnă la alegerea unor coduri “drăguțe” pentru a fi printate și expuse într-o galerie.
Dacă inițial, în anii ’90, asocierile erau realizate având la bază criteriul creativității existente în interiorul conceperii și scrierii codurilor (unul asemănător unui act creator artistic), acum are loc o “transfigurare a locului comun”. Ceea ce impune codul ca și posibil obiect artistic este transfigurarea sa în obiect sau fenomen viral fie pentru mase, fie pentru elementele relevante pentru indexarea unui obiect pe piața artistică (muzee, colecționari sau curator/ istorici de artă).
Exemplul lui Bartholl este mai curând un exponat al new media, decât al net.art, datorită faptului că rezonează mai mult cu tacticile de mixare și hibridizare din sfera artei new media. O diferență majoră este și apelul la elementul economic. Dar, hei, aici și mai ales acum, acesta ar fi momentul de glisare spre NFT. How to Turn Code into Art este, mai curând, un NFT sau…ar putea fi.